Nutanix Xtract: geautomatiseerd migreren naar AHV

Hoewel steeds meer Nutanix-gebruikers overstappen naar de Acropolis Hypervisor (AHV) was de migratie van bijvoorbeeld VMware of Microsoft Hyper-V naar het Nutanix platform tot nu toe niet zo eenvoudig en zelfs zeer bewerkelijk. Met de lancering van Nutanix Xtract, op 10 oktober 2017, is hier verandering in gekomen...

In deze technische blog informeert onze expert Bart u over Nutanix Xtract, dé tool waarmee het mogelijk wordt om de migratie naar AHV te automatiseren.

Acropolis Hypervisor (AHV)
In 2015 voegde Nutanix de eigen hypervisor, Acropolis Hypervisor (AHV) toe aan haar hyperconverged platform. Waar de hypervisor ten tijde van lancering nog heel basic was, is het op dit moment uitgegroeid tot een volwassen hypervisor met alle features die voor een optimale werking noodzakelijk zijn.

De volwassenheid van AHV heeft er inmiddels voor gezorgd dat steeds meer organisaties met Nutanix de stap nemen om het vertrouwde VMware of Hyper-V platform te verruilen voor AHV. Kostenbesparingen en eenvoud van beheer zijn in de meeste gevallen drijfveren voor deze stap. Zo wordt AHV standaard meegeleverd bij het Nutanix platform en zijn geen additionele licenties benodigd. Daarnaast is het beheer van de virtuele servers volledig geïntegreerd in de centrale managementtool Prism, waardoor beheer middels verschillende (additionele) tooling als vCenter en SCVVM niet meer nodig is.

Migratie-uitdagingen
Grote uitdaging bij een overstap naar AHV is op dit moment echter de migratie van de bestaande virtuele machines naar de hypervisor van Nutanix. In theorie lijkt de migratie, zeker vanaf VMware ESXi, eenvoudig en lijkt weinig downtime nodig om de migratie af te ronden. Helaas wijst de praktijk tot nu toe anders uit. De zeer bewerkelijke installatie van VirtIO drivers en de Nutanix Guest Tools gooit namelijk bij veel organisaties roet in het eten.

Dé oplossing: Nutanix Xtract
Nutanix heeft de migratieproblemen onderkend en komt daarom nu met de migratietool Xtract. Deze tooling moet alle zorgen rondom de migratie naar AHV wegnemen.

Het migratieproces met Xtract ziet er als volgt uit:

Afbeelding: Schematische weergave van een migratie met Xtract

Na koppeling van een vCenter instance aan Xtract wordt de inventory geïmporteerd en wordt een migratieplan voor de virtuele machines opgesteld. Zodra het plan is aangemaakt, wordt er een start gemaakt met de initiële datasynchronisatie naar het AHV cluster. Wanneer deze is afgerond, zullen
de laatste wijzigingen van een vm worden gesynchroniseerd met het AHV cluster.

Op het gewenste migratiemoment wordt de ‘source’ server op het VMware cluster afgesloten en de laatste wijzigingen worden gesynchroniseerd naar het AHV cluster. De machine wordt gestart op het AHV cluster. Xtract zorgt voor de installatie van de juiste VirtIO drivers. Middels een script wordt gezorgd dat de vaste IP-adressen op de netwerkinterfaces wordt gezet. Na een laatste verificatieslag door de IT-afdeling, ofwel de business, is de migratie naar AHV afgerond.

Te mooi om waar te zijn?
Ja en nee. Voor de ondersteunde hypervisors en besturingssystemen voor de virtuele servers werkt het uitmuntend. Dit geldt met name voor alle Windows OS-en vanaf Windows Server 2012R2 en Windows 7. Daarnaast zijn diverse Linux-varianten volledig ondersteund (op de portal van Nutanix is een volledige lijst beschikbaar).

Geautomatiseerde migratie werkt op dit moment echter alleen vanaf VMware ESXi 5.5 en hoger.
Systemen op basis Windows Server 2003 en Windows XP komen we in de markt nog regelmatig tegen, echter worden deze niet ondersteund door Xtract voor een volledige migratie. De data van deze servers kan wel middels Xtract worden gemigreerd naar AHV, maar de virtuele servers zullen handmatig moeten worden aangemaakt op het AHV cluster en ook de installatie van de VirtIO drivers zal niet geautomatiseerd plaatsvinden.

Overigens is het zo dat het ook zonder ondersteuning van Xtract mogelijk is om de ‘oudere’ servers zonder problemen op het AHV-cluster te draaien. Bij ICT-Partners hebben we deze migraties al eerder succesvol uitgevoerd bij meerdere organisaties.

Xtract voor databases
Naast de Xtract tool voor VM’s heeft Nutanix ook een Xtract tool voor databases beschikbaar gesteld. Deze tooling zorgt via eenzelfde proces voor het, met minimale downtime, migreren van (grote) databases naar SQL servers op het Nutanix platform.

Xtract voor databases is op dit moment enkel nog beschikbaar voor Microsoft SQL Server.
Ondersteunde hypervisors: VMware ESXi en AHV.

Conclusie
Nutanix Xtract is een welkome aanvulling op de tooling rondom het Acropolis platform. Migratie van het grootste deel van het virtuele serverpark kan probleemloos met ‘Xtract for VMs’ worden uitgevoerd. Virtuele servers met een verouderd besturingssysteem zullen vooralsnog echter handmatig gemigreerd moeten worden.

 

Meer weten over de voordelen van Nutanix AHV en de mogelijkheden van Xtract? Neem dan gerust contact met ons op.

Over de auteur

Meer informatie?

Onze experts helpen u graag verder

Met ruim 100 consultants zijn wij dagelijks bezig met het oplossen van complexe vraagstukken rondom digitale strategie, de werkplek en het datacenter.

Deel dit artikel

Add comment