Gemeente Assen consolideert SQL-serverpark met ICT-Partners

"ICT-Partners heeft ons voorzien van een uitstekend passende en kostenbesparende oplossing"

Een snelgroeiend aantal applicaties, met als gevolg een toename van databases en servers, leidt bij de gemeente Assen tot wildgroei van SQL-servers. Wanneer incompliancy dreigt, schakelt Assen de hulp in van ICT-Partners.

Pleisters plakken

Ans Timmerman, Teamleider Beheer bij gemeente Assen en verantwoordelijk voor het consolidatieproject: “Door druk op operationele werkzaamheden en focus op business ondersteunende projecten hielden we ons lange tijd alleen bezig met het plakken van pleisters op onze ICT-omgeving. Ontstond een capaciteitsvraagstuk dan voegden we als snelle oplossing een nieuwe SQL-server toe”.

Een naderend einde van de licentiecontracten gaf Assen de kans om een onderzoek te starten naar, met name beheer- en kostenbesparende, alternatieven. Hierbij werd ICT-Partners om advies gevraagd.

Passend advies

“Omdat downtime van de servers grote gevolgen heeft voor zowel onze eindgebruikers als de burgers in de gemeente (zo kunnen bijvoorbeeld geen rijbewijzen aangevraagd worden), waren we op zoek naar een ervaren en kundige adviespartner. Vanuit het verleden weten we dat ICT-Partners veel specialistische kennis in huis heeft, waaronder kennis van SQL”, zo verklaart Timmerman de keuze voor ICT-Partners.

Een centraal SQL-platform

Na een grondige analyse van de huidige omgeving en een inventarisatie van de eisen en wensen van de gemeente Assen komt ICT-Partners met het advies om de servers te consolideren tot een centraal SQL-platform, inclusief automatische failover architectuur om de servers tegen uitval te beschermen.

De oplossing

In praktijk betekent dit dat alle databases van de gemeente geconsolideerd worden op één actieve en één passieve server, die geclusterd meerdere instances kunnen hosten. Voordeel van deze oplossing is dat er direct bespaard kan worden op licenties én beheer eenvoudiger wordt. Dankzij de clusters is zelfs onderhoud mogelijk zonder downtime van applicaties.

Ontzorging

Na uitbrengen van het advies vraagt Assen ICT-Partners om het consolidatietraject in gang te zetten en tot een succesvol einde te brengen. Timmerman: “Projecten binnen onze organisatie willen nog weleens moeizaam verlopen. Vaak is ook in dit geval operationele druk de boosdoener. De regie uit handen geven en het project van begin tot einde door ICT-Partners te laten managen, was voor ons een echte verademing”.

Succesvol resultaat

“In verband met de naderende licentieverlenging diende de consolidatie onder behoorlijke tijdsdruk doorgevoerd te worden. ICT-Partners nam ons gelukkig direct alle zorgen uit handen. Door op gecontroleerde wijze te werk te gaan en interne medewerkers op de juiste manier te betrekken/te stimuleren werd het project binnen budget én belangrijker nog voor het einde van het licentiecontract succesvol afgerond.”

Inmiddels heeft gemeente Assen de nieuwe SQL-oplossing al een aantal maanden in gebruik. Timmerman over het resultaat: “We zijn erg tevreden met het nieuwe SQL-platform. Downtime behoort tot het verleden en bovendien is de beheerlast dankzij de consolidatie flink verminderd. Kortom: ICT-Partners heeft ons voorzien van een uitstekend passende en kostenbesparende oplossing”.

Het project in beeld

In het kort

Gekozen oplossingen

 • Windows Server 2012
 • SQL Server 2014 Standard
 • Windows Server Failover Clustering
 • AlwaysOn Failover Cluster Instance
   

Business voordelen

 • Hoog beschikbaar (99,9% uptime)
 • Schaalbaar
 • Financieel efficiënt
   

Technische voordelen

 • Genoeg capaciteit om alle bestaande databases te consolideren plus toekomstige groei
 • Automatische failover architectuur
 • Geen applicatie her-configuratie in geval van node falen
   
Gemeente Assen

Gemeente Assen is hoofdstad van de Noord-Nederlandse provincie Drenthe. De oppervlakte van de gemeente bedraagt 83,5 km². Op 1 april 2016 telde de gemeente 67.036 inwoners. De organisatie gemeente Assen telt circa 500 geautomatiseerde werkplekken.

Laat u overtuigen, plan een referentiebezoek

Referentiebezoek plannen
Meer klantcases bekijken

Meer informatie?

Onze experts helpen u graag verder

Met ruim 100 consultants zijn wij dagelijks bezig met het oplossen van complexe vraagstukken rondom digitale strategie, de werkplek en het datacenter.