RvEC: "Dankzij ICT-Partners is onderwijs apparaat- en lokaalonafhankelijk"

Implementatie AppSense DataNow
Met trots loopt Erik Kuiper, hoofd ICT van het Roelof van Echten College in Hoogeveen, door de gangen. In een leeg lokaal laat hij het Digibord zien, in een ander hangt een televisiescherm. In de collegezaal laat hij zien hoe hij met zijn iPhone contact maakt met de Apple TV, die is gekoppeld aan de beamer. Hij logt in op AppSense DataNow en vanuit de luidsprekers klinkt niet snel daarna de luistertoets Engels.
 
Het nieuwe gebouw, waar de digitalisering naar het volgende niveau is getild, is sinds augustus 2014 in gebruik. Kuiper is enthousiast, niet in de laatste plaats omdat de IT-afdeling ín het gebouw zit. Leraren en leraressen kloppen aan als er vragen zijn. Dat vindt Kuiper prettig omdat de IT ter ondersteuning moet zijn aan het onderwijs. Hij moedigt docenten dan ook aan om zelf aan de slag te gaan met oplossingen en meer te halen uit de digitale middelen die in de school beschikbaar zijn.
Virtualisatie serverpark
De vernieuwing van de IT-infrastructuur werd een aantal jaar geleden ingezet. In 2001 werden meerdere Christelijke scholen uit Hoogeveen samengevoegd. Ook de hardware werd gekoppeld, waardoor een mengelmoes van technologie ontstond. Het was inefficiënt en de kosten voor stroom en koeling stegen enorm. De oude omgeving kon niet voldoende tegemoet komen aan de vragen vanuit het onderwijs, zo vertelt Kuiper.
Digitalisering leeromgeving
De eerste stap naar de digitalisering van de lesomgeving was het beschikbaar stellen van iPads voor docenten. “In het begin werd er nog niet veel gedaan met de tablets, behalve e-mails controleren. Dat kwam voornamelijk doordat de bestanden alleen lokaal beschikbaar waren en dus niet direct op de iPads geopend konden worden”, vertelt Kuiper. “Dan stonden er weer rijen voor de computers in de docentenkamer. De eerdere werkmethode was erg omslachtig.”
Veel oplossingen te complex
Dus werd besloten om na de virtualisatie van de servers de bestanden via meerdere apparaten beschikbaar te stellen. Ook wilde Kuiper daarmee tegemoet komen aan de groeiende vraag om thuis te werken. Er werden meerdere oplossingen bekeken, maar het was voor softwareleveranciers moeilijk om de juiste functionaliteiten te bieden. Soms waren de oplossingen zo ingewikkeld dat zelfs Kuiper er moeite mee had. “Als je zestien handelingen moet doen om bestanden op te halen en weer terug te plaatsen, dan wordt het wel heel complex.”
Eenvoudige implementatie
Uiteindelijk werd IT-leverancier ICT-Partners gevraagd advies uit te brengen. Zij adviseerden DataNow en stelden een testomgeving ter beschikking. Kuiper was vrijwel direct overtuigd. “Het is een gebruiksvriendelijke oplossing en het is apparaat-onafhankelijk. Dat is erg belangrijk als docenten thuis op hun pc werken en hier met hun iPad rondlopen.”
Testomgeving
Ook de testomgeving voldeed aan Kuiper’s verwachtingen: “We konden een maand zonder beperkingen testen. Bij andere leveranciers moet je bij ze langs om te testen. Nu was gewoon alles beschikbaar en konden we vragen stellen op het moment dat we ergens tegenaan liepen.” Voorjaar 2014 is de knoop doorgehakt en is de organisatie met de implementatie aan de slag gegaan. “De implementatie was appeltje eitje. We hebben er 1,5 tot 2 maanden de tijd voor genomen, maar als het had gemoeten had het ook in 48 uur gekund.”
 
De implementatiekosten vielen volgens Kuiper ook erg mee, maar hij schrok wel van de jaarlijkse licentiekosten. “Ze zijn niet hoog, maar we zijn in het onderwijs gewend dat softwareleveranciers een andere prijs leveren voor onderwijs. We hebben natuurlijk niet veel geld. Maar het is het meer dan waard en het is zeker niet de duurste oplossing.”
Lokaalonafhankelijk
“Alles is lokaalonafhankelijk en beschikbaar voor alle docenten. Je logt in met Apple TV en alles is te zien en te beluisteren”, vertelt Kuiper, die de oplossing samen met de IT-afdeling bedacht. Zo is de oplossing natuurlijk uitermate geschikt voor de muziekles. Overigens betekent het niet dat zomaar iedereen overal bij kan. Een docent kan niet meer zien dan voorheen en het is juist extra te beveiligen door aan te geven dat een bestand alleen maar afgespeeld kan worden via de app. Bewerking kan dan alleen via de desktop, zodat bestanden niet per ongeluk gewist worden.
 
De digitalisering, de iPads en het luisteren via Apple TV vraagt natuurlijk ook het nodige van het gebouw zelf. Het moderne gebouw, dat is ontwikkeld door toparchitect Thomas Rau, is voorzien van narrowcasting televisies op de gangen, digiboards of smart tv’s in de lokalen en een beamer plus scherm in de collegezalen. Digiboards zijn ouder dan de schermen, maar vooral docenten die het bord gebruiken om stof uit te leggen, bijvoorbeeld bij wiskunde, geven de voorkeur aan het Digiboard.
Tevreden docenten
Het is nog maar 2,5 maand geleden dat het Roelof van Echten College zich vestigde in het nieuwe gebouw en bestanden ging delen met DataNow. Toch zijn de docenten nu al tevreden omdat ze thuis aan de slag kunnen en makkelijk bestanden kunnen terugvinden en gebruiken. “Als ik over de gang loop, dan word ik vaak aangesproken door docenten die willen weten hoe iets werkt”, vertelt Kuiper. En hij beantwoordt de vragen graag. IT is er immers ter ondersteuning van het onderwijs.
In het kort

Uitdagingen

  • Mengelmoes aan technologie in serverpark
  • Thuis werken beter ondersteunen
  • Onderwijs ondersteunen in lesgeven

Voordelen

  • Minder kosten infrastructuur
  • Alle bestanden beschikbaar, ongeacht locatie
  • Ondersteuning tijdens de lessen

Gekozen oplossing

  • AppSense DataNow
Roelof van Echten College
Het Roelof van Echten College in Hoogeveen is een brede school. Ze bieden alles van praktijkonderwijs en leerwegondersteuning tot vwo en gymnasium. Het college is ontstaan na een fusie in 2001 van verschillende Christelijke scholen. Momenteel zitten er 2.100 leerlingen op de 5 locaties van het College.

Laat u overtuigen, plan een referentiebezoek

Referentiebezoek plannen
Meer klantcases bekijken

Meer informatie?

Wij helpen u graag verder

Met ruim 100 consultants zijn wij dagelijks bezig met het oplossen van complexe vraagstukken rondom werkplek, datacenter en beheer van uw ICT.